Néhány szabály, amit érdemes betartani, ha nyilvános wifit használsz

Amikor egy nyilvános wifi hálózathoz csatlakozunk, vannak olyan egyszerű dolgok, amikre oda kell figyelni, ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni.
A nyilvános wifi hálózat veszélyei

Legyen szó arról, hogy a nyaralás alatt külföldön szeretnénk valamilyen információhoz jutni, vagy csak a kedvenc kávézónk kerthelyiségéből szeretnénk egymunkahelyi levélváltást intézni, vannak olyan alapszabályok, amiket érdemes betartani, hogy ne kerüljenek adataink illetéktelen kezekbe.

Az első és legfontosabb, hogy mindig ellenőrízzük a hálózat nevét, amihez csatlakozunk. Ez teljesen egyértelműnek tűnhet, de az is lehet, hogy a megszokott helyre betérve egy olyan hálózatot érünk el, aminek a neve csak néhány karakterben tér el a mi helyünk nevétől, nem véletlenül, hiszen az adathalászok szándékosan így hozták létre. Ha nem akarjuk, hogy valaki az adataink között turkáljon, nézzükmeg inkábbkétszer, hogy milyen wifit használunk.

Ha nyilvános helyen böngészed a telefonod, és teszed ezt úgy, hogy egy nyilvános hálózathoz csatlakozik közben a telefonod, légy egy kicsit türelmes, és ne vásárolj online. Ez nem üldözési mánia, pusztán csak arról van szó, hogy a bankkártyád adatait nem szerencsés megadni ilyen helyen, inkább várd meg, hogy hazaérj. Ez már csak azért is jó, mert ha még órákkalkésőbb is érdekel a kihagyhatatlan akció, akkor nem csak a pillanat hevében vásároltál.

A virtuális magánhálózat (VPN) használata sokat segíthet abban, hogy adataink biztonságban maradjanak, de ennek használatakor is figyelni kell arra, hogy milyen szolgáltatót választunk, nehogy egy jószándékú, de félresikerült próbálkozással végül mégis kikerüljenek a privát adataink.

A publikus hálózatok használatakor fontos figyelni arra is, ahogy azt az online vásárlások kapcsán is írtuk, hogy a pénzügyeket nem szerencsés így bonyolítani. Éppen ezért a banki ügyintézést is halasszuk el úgy, hogy biztonságos wifiről udjunk csatlakozni.

Idegen hálózatot használva érdemes odafigyelni olyan technikai részletekre is, hogy belépéskor milyen tanúsítványt fogadunk el, de emellett azt sem utolsó észben tartani, hogy az alkalmazások frissítése is könnyen lehet álcázott támadás. Éppilyen fontos, hogy ha van lehetőségünk választani a biztonságos és a nem biztosított hálózat között, akkor akár egy üdítő árán is, de inkább az előbbi mellett döntsünk, hogy a hackerek ne környékezhessék meg az okostelefonunkat.

Kapcsolódó cikkek

Bambara Hotel Premium****: Afrika luxuskivitelben

Afrika luxuskivitelben: a felsőtárkányi Bambara Hotel Premium****

Egertől nem messze, Felsőtárkányban a autentikus nyugat-afrikai hangulatot teremt különleges épületével és szolgáltatásaival.

Az online kaszinók jobbak, mint a személyesen látogathatók?

Az online kaszinók jobbak, mint a személyesen látogathatók?

Valószínűleg benned is felmerült már a kérdés, ha valaha jártál kaszinóban, de nem próbáltad ki az online változatot belőle, hogy vajon milyen egy online kaszinó.

Hotel Silverine Lake Resort**** - szálloda Balatonfüreden

Hotel Silverine Lake Resort**** - Balatonfüred szívében

Balatonfüred szívében van egy csodálatos négycsillagos szálloda. A neve, Hotel Silverine Lake Resort.