50 000 golflabdát halásztak ki a tengerből

A kaliforniai műanyagtemetőből mérgező anyagok jutottak a vízbe.
Szennyezik a vizet a golflabdák

Egy fiatal búvárnő, Alex Weber Kaliforniában több tízezer golflabdát talált a tenger mélyén. Matthew Savoca, a Stanford University-n működő tengerbiológus, számolt be arról, hogy egy (akkor) 16 éves fiatal lány felvette vele a kapcsolatot, miután az édesapjával és egy barátjával Carmel-by-the-Sea-nél búvárkodás közben nagy mennyiségű golflabdát láttak a tenger mélyén.

A három búvár több mint tízezer műanyaggolyót hozott a felszínre – a legtöbbjük sértetlen volt, de voltak köztük sérültek, és darabokra szétesettek is.

Savoca csatlakozott hozzájuk, és végül együtt több mint 50 000 golflabdát halásztak ki a tengerből, ami együttvéve egy kis teherautónyi tömeget tett ki. A „Marine Pollution Bulletin” szaklapban tette közzé az így összeállt búvárcsapat a tapasztalatait.

A tanulmányból megtudjuk, hogy a golflabdák különböző golfpályákról kerültek a kaliforniai tengerbe. A tengerben azonnal lemerültek a meder aljára. Idővel a kövektől megsérültek, és kioldódtak a vízben. Így mérgező vegyi anyagok jutottak a tengerbe, ami aztán a tengeri állatok testébe kerültek.

A körülbelül 50 000 összegyűjtött golflabdából valószínűleg mintegy 28 kilogramm szintetikus anyag kerülhetett a tengerbe – Savoca kutató szerint.

Egyelőre nem tudjuk, hogy világszerte mekkora szennyezést okoznak a golflabdák, hangsúlyozta a tudós. Mindenesetre az lenne a legjobb, ha minél előbb kihoznák őket a tengerből. A tudós a búvárokkal együtt fölvette a kapcsolatot a Carmel-by-the-Sea terület felügyelőivel, pontosan az ott működő környezetvédő szervezetekkel, és velük együtt azon vannak, hogy a kidobott műanyaggolyókat rendszeresen hozzák föl a felszínre.

Kapcsolódó cikkek

Szelektív hulladékgyűjtés, szemét szelektálás - 3 hiba, amit mindenki elkövet szelektív hulladékgyűjtésnél

A 3 legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a szelektív hulladékgyűjtésnél

A szelektív hulladékgyűjtés bolygónk megmentése miatt fontos. Azonban nem mindegy, hogyan teszed.

Ezeket tedd a bolygónkért! | Április 22. a Föld napja 2024 | Nyári gyerektábor 2024 | Tábor 2024 | Bentlakásos tábor 2024 | Ottalvós tábor 2024

Ezeket tedd a bolygónkért! | Nyári gyerektábor

A Föld napját 1970, Magyarországon pedig 1990 óta ünnepeljük.

Környezettudatosság, hulladékcsökkentés, tudatos életmód - A zero waste hullám  5+1 alapelve

A zero waste életmód 5+1 alapelve!

Hogyan éljünk környezettudatosan? A cikkben, ezzel kapcsolatban adunk ötleteket, tippeket.