Hogyan hat az emberi bőrre a víz?

Az emberi bőr egy fontos érzékszerv, amely a mechanikai hatások elleni védekezésben játszik szerepet. Három rétege különböző feladatokat lát el. Ebben a cikkben a víz és az emberi bőr kapcsolatáról olvashattok, valamint röviden összefoglaltuk a bér rétegeit, feladatait, és dehidratáltságának következményeit.
Hogyan hat az emberi bőrre a víz?

Bőr és víz kapcsolata

A bőrnek folyamatos hidratációra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen ellátni védelmi szerepét. Bőrünk tükrözi egészségi állapotunkat. Ha az egyensúly felborul, láthatóvá válnak a jelek, amelyek fontos problémákra hívhatják fel figyelmünket! (Pl. megváltozik a színe, PH-ja.) Folyamatos vízellátásra van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa megfelelő állapotát; rugalmasságát, feszességét, puhaságát. A megfelelő víztartalom segít bőrünknek a külvilággal szembeni védekezésben! Látványos jelei lehetnek a vízhiánynak: megjelenik a nem kívánt bőrszárazság, elmélyülnek a ráncok, a méreganyagok felhalmozódnak, valamint a zsírok nem megfelelő hasznosulása révén kialakulhat a nem kívánatos narancsbőr.

Bőrünk rétegei és feladatai

· A legfelső réteg (külvilággal érintkező) az epidermisz, más néven felhám. Nagyon fontos feladataként kell megemlíteni a folyamatosan pusztuló szaruréteg megújulását.

· A következő – középső réteg - a dermisz, vagyis irha, amely fenntartja a bőr rugalmasságát, ezáltal tartósságát. Hiszen a rugalmasság jobb kondíciót, ellenállóságot kölcsönöz a mechanikai hatásokkal szemben. Egy száraz bőr mindig sérülékenyebb, mint egy jól hidratált.

· A legmélyebben elhelyezkedő réteg a subcutis, más néven bőralja, amely tompítja az embert érő erősebb fizikai hatásokat, valamint az energiaraktározás, hőszabályozás is a feladata.

A víz maga a csoda!

Az emberi szervezetnek folyamatos, rendszeres vízfogyasztásra van szüksége a bőr megfelelő tónusának megőrzése és az egészség fenntartása érdekében. Napi megfelelő mennyiség elfogyasztása és bőrünk megtisztítása, felfrissítése révén – fürdés, zuhanyozás -, nemcsak tisztábbnak érezhetjük magunkat, de fel is frissülünk, ezáltal energikusabbak, jobb kedvűek leszünk.

Egy jó fürdő csodákra képes, de vajon szükséges napi rendszerességgel?

A kevesebb néha több elvét alkalmazva védjük bőrünket! Bár Európa nyugati részén és Amerikában már az ökológiai vonatkozás miatt a társadalom egy része azt vallja, nem felétlen szükséges a napi rendszeres zuhanyozás vagy fürdés. Persze, lehetne felsorolni érveket és ellenérveket, de azt gondolom, hogy mindenki maga hozza meg a számára optimális döntést, amellyel sokat tehet saját maga és környezete érdekében.

A forró fürdőt érdemes kerülni, hiszen szárítja bőrünket, valamint egy tele kád sok vizet igényel. Hideg téli estéken megengedett, és jót is tehet testünknek, lelkünknek. De az év nagy részében egy gyors zuhanyozás elég ahhoz, hogy felfrissüljünk, és a napi szennyeződéstől megszabaduljunk. Lehetővé teszi azt is, hogy a vízzel is takarékosan bánjunk. A Royobath fürdőszoba webshop segítség lehet, hogy kiválasszuk a megfelelő fürdőszoba berendezéseket. Egy különleges környezet, benne egy komfortos zuhanykabin és a bőrünkhöz leginkább illő tusfürdő vagy szappan, amire felfrissülésünkhöz szükségünk lehet.

Összegzés

Az emberi szervezetnek szüksége van felfrissülésre, ennek érdekében igyunk elég vizet, és kényeztessük rendszeresen bőrünket! Egy kellemes, rövid ideig tartó és nem forró zuhanyozás, valamint bőrtípusnak megfelelő szappan, csupán ennyi a felfrissülés titka. Alakítsuk ki a számunkra megfelelő környezetet, hiszen fontosak az ideális fürdőszoba berendezések is ahhoz, hogy a napi rituálé kellemes időtöltés legyen.

Kapcsolódó cikkek

A szépítő alvás a fiatalság forrása

A szépítő alvás nem kitaláció, hanem a fiatalság forrása

Egy pihentető alvás után energikusan pattanunk ki az ágyból, de bizony nem csak a fittségünkre, hanem a szépségünkre is hatással van.

Az IPL szőrtelenítő készülékkel saját magad kozmetikusa lehetsz!

Az IPL szőrtelenítő készülékkel saját magad kozmetikusa lehetsz!

A tartós szőrtelenítés ma már nem lehetőség, hanem elvárás a különböző szőrtelenítő technológiákkal szemben.