Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

A rendszeres takarítás hozzátartozik a mindennapi életünkhöz és a tökéletes komfortérzetünkhöz. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az otthonunkban, alapvető dolog a ragyogó tisztaság. Nem mindegy azonban, hogy mivel takarítunk, és mivel mossuk ki a poros függönyöket, használt textíliákat.
Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

Már dédanyáink idejében is tökéletes tisztaság uralkodott mindenütt, pedig akkor még a vegyszermentes házi praktikákat használták és azt osztották meg egymás között. Ahhoz, hogy megóvjuk környezetünket, újra fel kell fedezni ezeket a jól bevált házi szereket, amelyek legtöbbje szinte minden háztartásban megtalálható. A tisztítószerek közül sok olyan hazai márka közül választhatunk, amelyek biológiailag lebomló, környezetbarát alternatívát kínálnak (pl. Ecoclean).

Ezeknek a környezetbarát tisztítószerek többek között nagy előnye az is, hogy használatuk nem veszélyes sem a gyermekek, sem a háziállatok számára. Csak körül kell néznünk a kíméletes öko tisztítószerek gazdag választékában, és alaposan át kell gondolnunk, hogy mely termékeket részesítsünk előnybe.

Jól bevált háziszerek, melyek már a dédszüleink idejében is csodákat tettek

Ecet

Az egyik ilyen jól bevált, hagyományos tisztítószer az ecet, amely kiváló vízkőoldó hatással rendelkezik és így nagyon sok mindenre tudjuk használni. Ragyogóan megtisztítja a háztartási gépeket, mint például a kávéfőzőt, a vízforralót, a gőzvasalót, de a fürdőszobában (mosdókagyló, csaptelepek, csempe, WC, mosógép vízkőtelenítésénél) is remek szolgálatot tesz. Ezenkívül a konyhában csírátlanítja azokat a felületeket, amik élelmiszerrel érintkeznek. Éppen ezért ecetes vízzel ajánlott áttörölni a hűtőszekrényt, a konyhapultot és egyéb használati tárgyakat is. Előnye, hogy folt nélkül szárad, így ablakpucoláshoz is jól használható. Közömbösíti a kellemetlen illatokat (hagyma, cigaretta stb.), és távol tartja a molylepkéket is. A folttisztításban is remekel. Segít a gyümölcslé, a vörösbor és a tintafoltok eltávolításában és elűzi az atkákat is. Az ecet hatékony öblítő is, mivel nemcsak a vízkövet oldja ki az öblítővízből, de sterilizál és a ruhák színét is felfrissíti.

Szódabikarbóna

Az ecettel szemben a szódabikarbóna lúgos kémhatású. Nagyon sok területen tudjuk használni a takarítás során (súroló, zsíroldó, szagtalanító stb.), de ezenkívül a mosáshoz, a fehérítéshez, a folttisztításhoz és a sütéshez is kiváló.

Az ecettel is jól párosítható, mivel a két anyag találkozásakor szén-dioxid képződik és szabadul fel. Ezzel a makacs szennyeződéseket is fel tudjuk lazítani. Kisebb dugulásoknál is jól használható (a dugulás helyére szórjunk be a szódabikarbónát, majd utána öntsük rá az ecetet).

Sütőpor

A sütés mellett még számos más területen hasznosítható. A hűtőszekrénybe téve elűzi a szagokat és egyben remek súrolószer is a tűzhelyek tisztításánál. Eltávolítja a mosogatógépből áradó kellemetlen szagokat, ha sütőporral indítunk el egy üres programot. A párával szemben is hatékony eszköz. A párás helyeken érdemes egy kis tálban elhelyezni belőle, hogy magába szívhassa a nedvességet. Van, aki a szőnyegbe dörzsöli, hogy elűzze a házi kedvence erőteljesebb szagát.

Mosószóda

Foszfátmentes, a természetben is előforduló környezetbarát tisztítószer és mosószer. Egy erősebben lúgos anyag, amely főleg mosásnál alkalmazható. Jó azonban tudni, hogy általános vízlágyító, áztató-, zsíroldó és tisztítószer. Eltávolítja a fürdőszobában a vízkövet, a zsíros szennyeződéseket és a vécécsészében lerakódó feketepenészt. Kiváló zsíroldó a tűzhelyek és a sütők tisztításához. A ruhák mosásához is szokták használni, a mosópor egy részét helyettesítve, egyéb környezetbarát mosószerekkel kombinálva. A lefolyótisztításhoz szintén érdemes használni, ecettel vagy citromsavval keverve.

Citrom

Az ecethez hasonlóan a citrom is tökéletesen csírátlanít. Eltávolítja a vízkövet és a rozsdát. Az acél- és krómfelületeket, mint például a csaptelepeket is, érdemes citrommal átdörzsölni. A rézfelületek ápolásához szintén tökéletes megoldás.

Illóolajok

Az illóolajok az aromaterápiás hatásuk miatt ideális segítőtársaink a takarításban. A megfelelő hatás eléréséhez keverjünk fertőtlenítő hatású illóolajokat (mint például levendula, citrom, teafa) a házi tisztítószerekbe. A citrom illóolaja kifogástalan zsíroldó is egyben.

Kapcsolódó cikkek

Bojler szerelés fix áron Budapesten és vonzáskörzetében

Bojler szerelés fix áron Budapesten és vonzáskörzetében

Bojler javítás és csere, ha igazán kell a segítség.

Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

Már dédanyáink idejében is tökéletes tisztaság uralkodott mindenütt, pedig akkor még a vegyszermentes házi praktikákat használták és azt osztották meg egymás között