Az énidő fontossága

Az énidő kifejezés manapság nagyon elterjedt, szinte bármilyen téma kapcsán felmerülhet. Nem véletlen ez, hiszen egy olyan fontos dologról beszélünk, ami korábban nagyon kevés figyelmet kapott. Sajnos azonban még most sincs mindenki tisztában a jelentésével. Pedig az egészségünk megőrzése szempontjából rendkívül fontos vele foglalkozni, nézzük meg, mit jelent és hogyan segít.
Az énidő fontossága

Az énidő az az idő, amit csak és kizárólag önmagadra szánsz, feltölt, fejleszt, megnyugtat, pihentet. A mai felgyorsult világban kiemelten fontos, hogy tudatosan szakítunk rá mindig időt, hiszen elengedhetetlen, hogy néha kilépjünk a mókuskerékből, és nyugodt körülmények között tudjuk kipihenni a hétköznapokat. Főleg a családanyákra igaz, hogy szinte bűntudatot éreznek, ha néha saját maguk számára is különítenek el némi időt, hiszen úgy érezhetik, ezeket a fontos perceket önzőmód a családjuktól veszik el. Fontos azonban, hogy tudatosítsák, ha szakítanak arra időt, hogy kipihenhessék magukat és feltöltődjenek a hobbijuk által, akkor sokkal nyugodtabban, türelmesebben és energikusabban tudnak utána a családjukért tevékenykedni.

Azt is fontos tisztázni, hogy nem számít énidőnek a másikkal töltött idő. Persze feltölthet egy csajos kávézás, és a párunkkal töltött mozis este is segít felpezsdíteni a kapcsolatot, de mindez nem csupán önmagunkról szól. Az énidő az, ami csak és kizárólag rólunk szól, nem a házimunkáról, a gyerekek ügyes bajos dolgairól, nem a munkáról, hanem csak arról, ami minket boldoggá tesz. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az önmagunkkal eltöltött idő. Először furcsának tűnhet, de nagyon sokat segít, ha az embernek van lehetősége néha csupán önmagával, egyedül lenni.

Az énidő rengeteg mentális betegségtől, a kiégéstől megóvhat bennünket. Ekkor van időnk mélyen elgondolkodni, odafigyelni a belső hangunkra, hogy olykor az addig megoldhatatlannak tűnő problémák is értelmet nyerjenek. Ha az ember hosszú távon mindig önmagát sorolja a fontossági lista legvégére, idővel fásulttá válik, kiég, állandó belső feszültséget érez, akár depressziós is lehet.

Az énidő mindenkinek mást jelenthet: van, aki zenét hallgat, leül egy padra napozni, elmegy edzeni vagy kiírja magából a gondolatait a naplójába. Érdemes otthon is kialakítani egy kis béke szigetét, ahova mindig jó érzés olykor a kedvenc teás vagy kávés kegészítőiddel egy lopott tíz percre elvonulni egy forró tea vagy kávéra. A gőzölgő ital mellett sokkal könnyebb derűsebben látni a világot, belemélyedni a gondolatainkba és élvezni az énidő nyújtotta megnyugvást.

Kapcsolódó cikkek

Fogászat.hu a fogászati gyűjtőportál

Fogászat.hu a fogászati gyűjtőportál

A fogászat.hu megálmodói egy olyan webfelületet hoztak létre, ami egyetlen felületen gyűjti össze Magyarország fogászati rendelőit.

Az énidő fontossága

Az énidő fontossága

Az énidő kifejezés manapság nagyon elterjedt, szinte bármilyen téma kapcsán felmerülhet.

Fogfehérítés: mit tegyél és mi az, amit semmiképpen?

Fogfehérítés: mit tegyél és mi az, amit semmiképpen?

Otthon is fehéríthetjük a fogainkat, de nem mindegy, hogy mivel tesszük.