Fogfehérítés: mit tegyél és mi az, amit semmiképpen?

Alig van ember, aki ne játszana el a fogfehérítés gondolatával, hiszen manapság szinte mindenhonnan vakító, fehér fogsorú modellek és hírességek mosolyognak vissza ránk a plakátokról, és magazinok címlapjairól.
Fogfehérítés: mit tegyél és mi az, amit semmiképpen?

Alig van ember, aki ne játszana el a fogfehérítés gondolatával, hiszen manapság szinte mindenhonnan vakító, fehér fogsorú modellek és hírességek mosolyognak vissza ránk a plakátokról, és magazinok címlapjairól. Ám, mielőtt meggondolatlanul belevágnánk egy számunkra vonzó fogfehérítési akcióba, jobb, ha előbb tisztába kerülünk vele, hogy mivel is jár pontosan, milyen előnyei, hátrányai vagy éppen következményei lesznek, ha nem a megfelelő rendelőt és kezelést választjuk ki.

Mindezek mellett pedig fontos tudni, hogy mindenkinek van egy veleszületett természetes fogszíne, amelyet egy dentin nevű foganyag határoz meg. De a későbbi elszíneződésekre mi is jobban oda tudunk figyelni, ha kerüljük a színezéket tartalmazó ételeket, italokat, valamint a dohányzást is.

Tényleg jó a szódabikarbóna?

Nemcsak napjainkban, hanem már 100-200 éve, sőt még az ókorban is sokat foglalkoztatta az embereket a szebb, tökéletesebb, fehérebb fogsor, amelyre akkoriban csak természetes házi praktikákat tudtak alkalmazni. Az egyik ilyen a szódabikarbóna volt, amelyet a fogakra dörzsölve még manapság is többen ajánlanak otthoni fogfehérítés céljából. Hogy miért? Mert tényleg hatásos, azonban hamar kiderül, hogy a fehérebb színért a fogak hosszútávú szépségével és egészségével kell fizetnünk. A szódabikarbóna gyakori használata ugyanis felérdesítheti a fogak felszínét, ezáltal pedig könnyebben tapadnak meg később a szennyeződések a fogfelszínen. Többek között emiatt sem alkalmaznak már szódabikarbónát egy fehérítési eljárás során sem.

Amit semmiképp se tegyünk a fogainkkal!

A másik két ilyen ismert otthoni házi praktika a sós és savas dörzsölés volt. Már leírva sem túl bizalomgerjesztőek, mégis sokan próbálkoztak velük, amellyel a szódabikarbónás fogfehérítéshez hasonlóan nagyon komoly fogproblémák előidézői lettek. A sós dörzsöléssel a fogzománcot károsították és karcolták össze, míg a savas fehérítést alkalmazóknak a legtöbbször ínygyulladásuk és gyakori fogszuvasodásuk lett. Ráadásul a fogak elszíneződése is gyorsabban és erősebben előjött.

Olcsó, mégis hatásos tipp a fehérebb fogakért

De mielőtt elkeserednének azok, akik mégis egy régi fogfehérítési tipptől várják a megoldást, azoknak eláruljuk, hogy a gyümölcsöket nemcsak az ízük, hanem a fogakra való hatása miatt is nagyon szeretjük. Az eperben található almasav például nagyszerűen alkalmazható a szennyeződések megszüntetésére. Egy szelet eperrel dörzsöljük át a fogainkat, amelynek köszönhetően percek alatt szebb mosolyra tehetünk szert. Meg kell azonban jegyezni, hogy 15-20 percet utána mindenképp várni kell a fogmosással, hogy helyreálljon a fogzománcunk védelme.

Érdemes szakemberre bíznunk

Otthoni fogfehérítés

Akik nem hisznek a régi fortélyokban, azok kétféle speciális fogfehérítési megoldás közül választhatnak. Az egyik az otthoni fogfehérítés, amely során egy sínben van elhelyezve a fogfehérítő gél. Ezt azonban előbb mindenképp egy orvosi állapotfelméréssel kell kezdenünk, ahol meggyőződhetünk a fogak egészségéről, hiszen a kezelés sem ínygyulladás, sem fogszuvasodás esetén nem végezhető el. A foglenyomatunk alapján elkészített készüléket a legtöbbször 5-9 napon át kell esténként viselnünk, hogy elérjük a kívánt eredményt. Ez a megoldás az egyik legnépszerűbb, ugyanis hatásossága mellett, biztonságos, kíméletes. személyre szabható és nem utolsósorban kedvező árú. Ugyanakkor minden esetben szigorúan be kell tartanunk az orvosunk által előírt szabályokat, és rendszeres kontrollra is érdemes elmennünk.

Amit tudni kell a rendelői fogfehérítésről

A másik a rendelőben történő fogfehérítés, amely során szintén elengedhetetlen az állapotfelmérés, konzultáció és a legtöbb esetben az előzetes kezelések elvégzése, mint például a fogkő eltávolítás, hiszen a tökéletes fehérségért biztosítani kell a fogak tiszta és sima felszínét. Fontos tudni, hogy a kozmetikai fehérítés nem egyenlő az orvosi fogfehérítéssel hiába végzik mindkettőt rendelőben, ugyanis a kozmetikai eljárás során egyáltalán nem használnak peroxidot, míg az orvosinál igen. Miért fontos ez? Azért, mert az egyikkel rövidebb hatást érünk el, ám kíméletesebb, míg a másik hosszabb ideig biztosít fehérséget, de komplexebb, és néha fájdalommal is jár.

Az orvosi fehérítés hatása általában két évre szól, így, ha nem akarunk folyamatosan a mosolyunkkal foglalkozni, lehet, hogy ez a módszer a legkézenfekvőbb választás. A kezelés egy órán át tart, ahol egy peroxid tartalmú gélt tesznek a fogakra, majd ezt világítják meg egy hidegfényes lámpával, amely aktiválja a fehérítő anyagot, és védi a fogakat, hogy ne legyenek érzékenyek.

Hogyan döntsünk?

Bármelyik kezelési módszer mellett döntünk, az a legfontosabb, hogy hozzáértő szakemberhez forduljunk első körben, aki szakszerűen tanácsokkal tud ellátni minket, hogy ne csak elégedettek legyünk az eredménnyel, hanem a fogaink egészsége is fontos szempont legyen nála.

Kapcsolódó cikkek

Pilates: az egészségmegőrzés és a testi jólét kulcsa

Pilates: az egészségmegőrzés és a testi jólét kulcsa

Összeszedtük, mi mindent érdemes tudni erről az egyedi mozgásformáról.

Miért éri meg házhoz rendelni az egészséges ételeket?

Miért éri meg házhoz rendelni az egészséges ételeket?

A Fitfoodwaynél vega, low carb és izomépítő lehetőséget is találsz

A színek hatása az egészségünkre

A színek hatása az egészségünkre

Amikor számos kifestőzünk és az élénk színeket választjuk, sokkal kevésbé leszünk stresszesek.