Kertészkedés: Ezeket a zöldségeket vetheted!

Aki igazán szeret kertészkedni, azon februárra, már igazán eluralkodik a tenni-venni akarás érzése, és egyre jobban hiányzik számára a kertben töltött idő. Bár a február még igen csak hűvös tud lenni, néha kellemesebb időjárással is megörvendeztet bennünket, ami lehetőséget biztosít egy kis kerti munkára.
Kertészkedés februárban: Ezeket a zöldségeket vetheted!

A februári kerti munkák közül a zöldségmagok vetése kecsegtet az egyik legnagyobb haszonnal, így cikkünk további részében ehhez adunk hasznos tanácsokat. Elsőként fontos tisztázni, hogy ilyenkor nem minden zöldséget lehet még elvetni, hanem csak a hidegtűrő zöldségek magjait.

A vetésre akkor nyílik alkalmunk, amikor a talaj állapota megfelelő, azaz nem fagyott, és nincs is felázva sem. Ha gondosan előkészített, tápanyagok szempontjából is megfelelő talajba, időben vetünk, akkor szinte garantált a sikert és élvezhetjük a saját termesztésű zöldségeket.

Ha szeretnénk elkezdeni a vetést már februárban, az alábbi zöldségek magjait vethetjük el: hónapos retek, borsó, sóska, spenót, rukkola, petrezselyem, sárgarépa. Felmerülhet a kérdés, hogy melyek azok a zöldségek, amelyeket nem érdemes ilyenkor szabadba vetni.

Ide a melegigényes zöldségfélék tartoznak, mint amilyen például a paradicsom, paprika és padlizsán is. Ezeket a zöldségeket beltérben előnevelt palántákkal termeszthetjük a legegyszerűbben, amelyek, csak a fagyveszély elmúltával, tavasszal kerülnek szabadföldbe.

A vetés előtt fontos, hogy előkészítsük az ágyást. Amikor kedvező az időjárás és a talaj állapota, gereblyézzük egyenesre a talajt. Ezt követően jelöljük ki egy zsinór segítségével a barázdákat a vetéshez, az adott zöldségnek megfelelő sortávolsággal és mélységgel.

Az apró magokat elég 1-2 cm mélyre vetni, míg a nagyobbakat, például a borsót, ennél mélyebben kb. 5-6 cm mélyre vetjük. Egyes zöldségek, mint például a petrezselyem és sárgarépa magjai lassabban csíráznak, ezért esetükben fontos, a korai vetés, mivel ilyen a talaj állandó nedvességtartalma is biztosítva van.

Miután egymástól megfelelő távolságra és ideális mélységbe elszórtuk a magokat, takarjuk be őket földdel, ezt követően pedig gereblye segítségével lapogassuk el a talajt.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak voltak a zöldségek februárban történő vetéséhez. További zöldségtermesztéssel kapcsolatos cikkeink az agrarvidek.hu weboldalon olvashatók a tudástár rovatban. Sikeres kertészkedést és bőséges termést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Csak 60 fok feletti mosásnál pusztulnak el a baktériumok

Csak 60 fok feletti mosásnál pusztulnak el a baktériumok

A mosógép ideális élőhely a baktériumok számára, ezért legalább havonta egyszer vagy kétszer futtasson végig egy 60 fokos programot. Így a magasabb hőfok a kórokozó mikroorganizmusokat megbízhatóan elpusztítja.

Festmények, melyek minden falszínhez passzolnak

Egy szép festmény minden falat érdekesebbé tesz

Egy egyszínű festmény is képes hatással lenni az emberre.