4 dísznövény, amely feldobja a kertet

A szürke téli hónapok lehetőséget nyújtanak arra, hogy átgondoljuk, milyen ötleteket szeretnénk megvalósítani a kertben. Februárt írunk, hamarosan beköszönt a kertészkedés, kertépítés időszaka, melyhez a következő írásunkban mi is szeretnénk néhány ötletet adni.
4 dísznövény, amely feldobja a kertet

A továbbiakban négy olyan dísznövényt mutatunk be, melyek bármely kertnek különleges díszei lehetnek. Összeállításunkban díszcserjék kövekeznek:

Magnólia

A liliomfa vagy magnólia (Magnolia) egyike a legszebb virágzó cserjéknek. A kertészetekben örökzöld és lombhullató fajokkal is találkozhatunk, melyeket páratlanul szép virágzatuk miatt, mindenképp a kert egy kiemelt pontjára, szoliterként érdemes ültetni.

A magnólia fajok jelentős része tavasszal virágzik, az év egyéb időszakaiban ezek a növények levélzetükkel díszítenek, azonban akad kivétel is. Az örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) nyáron hozza nagyméretű, fehér virágait, melyek elképesztő látványt nyújtanak.

A magnóliákkal kapcsolatban fontos tudni, hogy a meszes talajt nem szeretik, tápanyagban gazdag, savanyú vagy semleges, jó szerkezetű talajban fejlődnek igazán szépen. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, ha liliomfát szeretnénk ültetni a kertbe!

Bugás hortenzia

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) megközelítőleg 3-4 méteres magasságot elérő, dús lombozatú lombhullató cserje. Ahogy nevéből már sejthetjük, ez a hortenzia valamelyest eltért a kerti hortenziától, virágai ugyanis nem gömbölyűek, hanem kúpos alakúak.

Nagyméretű bugás virágai főleg nyáron díszítenek, mivel egy rendkívül látványos díszcserje, ezért bátran ültethetjük szoliter növényként, de alkalmas területek határolására is. A bugás hortenzia előnyös tulajdonsága, hogy tolerálja a kedvezőtlen városi klímát is.

Jezsámen

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) vagy egyszerűen csak jezsámen, egy megközelítőleg 3 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melyet illatos virágai miatt, gyakran jázminnak neveznek a köznyelvben.

Ez a látványos és egyszerűen nevelhető, átlagos igényű cserje alkalmas lazább, kötetlen sövény nevelésére és térhatárolása is, de akár cserjecsoport tagjaként is ültethetjük. Fehér színű, illatos virágai nyáron nyílnak. Ha szeretnénk élvezni a jezsámen bódító illatát és gyönyörködni szépségében, szorítsunk számára helyet a kertben!

Tiszafa

A tiszafa (Taxus baccata) egy lassú növekedésű és kimondottan hosszú életű örökzöld fa, melyet előszeretettel ültettek a mértani kertekbe, kastélyparkokba. Jól alakítható, viszonylag problémamentes és strapabíró növény.

A kertészetekben különböző magasságú és habitusú fajtáival találkozhatunk, melyek számos funkciót betölthetnek a kertben. Vásárolhatunk oszlopos fajtát, terülő növekedésűt, szoliterként vagy cserjecsoportba ültethetőt egyaránt.

Ha szeretnél többet megtudni a kerti növényekről és a szobanövényekről, látogass el a CityGreen.hu weboldalra, ahol részletesen bemutatjuk a növények gondozását!

Kapcsolódó cikkek

A legjobb módja a pezsgőfürdő vásárlásának

A legjobb módja a pezsgőfürdő vásárlásának

Ha pezsgőfürdőt keres otthonába, számos lehetősége van.

Festmények, melyek minden falszínhez passzolnak

Egy szép festmény minden falat érdekesebbé tesz

Egy egyszínű festmény is képes hatással lenni az emberre.

Személyre szabott dekoráció a stílusos otthonért

Személyre szabott dekoráció a stílusos otthonért

Az egyedi dekorelemek nagy népszerűségnek örvendenek.