4 dísznövény, amely feldobja a kertet

A szürke téli hónapok lehetőséget nyújtanak arra, hogy átgondoljuk, milyen ötleteket szeretnénk megvalósítani a kertben. Februárt írunk, hamarosan beköszönt a kertészkedés, kertépítés időszaka, melyhez a következő írásunkban mi is szeretnénk néhány ötletet adni.
4 dísznövény, amely feldobja a kertet

A továbbiakban négy olyan dísznövényt mutatunk be, melyek bármely kertnek különleges díszei lehetnek. Összeállításunkban díszcserjék kövekeznek:

Magnólia

A liliomfa vagy magnólia (Magnolia) egyike a legszebb virágzó cserjéknek. A kertészetekben örökzöld és lombhullató fajokkal is találkozhatunk, melyeket páratlanul szép virágzatuk miatt, mindenképp a kert egy kiemelt pontjára, szoliterként érdemes ültetni.

A magnólia fajok jelentős része tavasszal virágzik, az év egyéb időszakaiban ezek a növények levélzetükkel díszítenek, azonban akad kivétel is. Az örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) nyáron hozza nagyméretű, fehér virágait, melyek elképesztő látványt nyújtanak.

A magnóliákkal kapcsolatban fontos tudni, hogy a meszes talajt nem szeretik, tápanyagban gazdag, savanyú vagy semleges, jó szerkezetű talajban fejlődnek igazán szépen. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, ha liliomfát szeretnénk ültetni a kertbe!

Bugás hortenzia

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) megközelítőleg 3-4 méteres magasságot elérő, dús lombozatú lombhullató cserje. Ahogy nevéből már sejthetjük, ez a hortenzia valamelyest eltért a kerti hortenziától, virágai ugyanis nem gömbölyűek, hanem kúpos alakúak.

Nagyméretű bugás virágai főleg nyáron díszítenek, mivel egy rendkívül látványos díszcserje, ezért bátran ültethetjük szoliter növényként, de alkalmas területek határolására is. A bugás hortenzia előnyös tulajdonsága, hogy tolerálja a kedvezőtlen városi klímát is.

Jezsámen

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) vagy egyszerűen csak jezsámen, egy megközelítőleg 3 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melyet illatos virágai miatt, gyakran jázminnak neveznek a köznyelvben.

Ez a látványos és egyszerűen nevelhető, átlagos igényű cserje alkalmas lazább, kötetlen sövény nevelésére és térhatárolása is, de akár cserjecsoport tagjaként is ültethetjük. Fehér színű, illatos virágai nyáron nyílnak. Ha szeretnénk élvezni a jezsámen bódító illatát és gyönyörködni szépségében, szorítsunk számára helyet a kertben!

Tiszafa

A tiszafa (Taxus baccata) egy lassú növekedésű és kimondottan hosszú életű örökzöld fa, melyet előszeretettel ültettek a mértani kertekbe, kastélyparkokba. Jól alakítható, viszonylag problémamentes és strapabíró növény.

A kertészetekben különböző magasságú és habitusú fajtáival találkozhatunk, melyek számos funkciót betölthetnek a kertben. Vásárolhatunk oszlopos fajtát, terülő növekedésűt, szoliterként vagy cserjecsoportba ültethetőt egyaránt.

Ha szeretnél többet megtudni a kerti növényekről és a szobanövényekről, látogass el a CityGreen.hu weboldalra, ahol részletesen bemutatjuk a növények gondozását!

Kapcsolódó cikkek

Csak 60 fok feletti mosásnál pusztulnak el a baktériumok

Csak 60 fok feletti mosásnál pusztulnak el a baktériumok

A mosógép ideális élőhely a baktériumok számára, ezért legalább havonta egyszer vagy kétszer futtasson végig egy 60 fokos programot. Így a magasabb hőfok a kórokozó mikroorganizmusokat megbízhatóan elpusztítja.

A nők egyik rémálma – dugulás a mosdóban

A nők egyik rémálma – dugulás a mosdóban

A nőknek sok rémálma van. Az egyik az, hogy dugulás keletkezik a mosdóban.