Így hat a gyerekek agyára a számítógép

Azt, hogy igazán hogy hat a számítógép a gyerekek agyára csak napjainkban kezd érdekessé válni, hiszen az évezred első évtizedében még ki sem fejlődött igazán ez a mostani digitális világ.
Így hat a gyerekek agyára a számítógép

Minden gyerek tölt időt a számítógép, telefon és egyéb számítógépes vagy digitális eszköz társaságában és egyáltalán nem biztos, hogy minden gyerek agyára egyformán hat ez a virtuális világ.


Hogyan alakul a gyerekek képessége a gépekkel együtt töltött idő arányában?

Az amerikai gyerekek közül háromból kettő, több mint kettő órát tölt a digitális világban az elektronikus eszközökkel, plusz a tv képernyője előtt, ez 4500 gyerek vizsgálatából derült ki. Ezek a gyerekek 8-11 év közöttiek voltak és egyértelműen rosszabbul teljesítettek a nyelvi, gondolkodásbeli teszteken és a memória vizsgálatokon.

Bár egy mai gyerek számára már általános használt eszköz egy tablet vagy egy okostelefon de hogyan befolyásolják ezek napjaink gyerekeit? Természetesen nem minden lurkót érint ugyanúgy, ha egy időre elveszik a digitális eszközeiket.

Vannak olyanok, akik szinte elvonási tüneteket produkálnak, mert nem tudnak meglenni nélkülük még a legrövidebb ideig sem és vannak olyan gyerekek akiket ez nem érint túl mélyen addig foglalkoznak mással.

Azonban a verbális fejlődésük egy logopédus szerint, mérhetően lemarad azoktól a kortásaiktól akik nem, vagy kevesebb időt töltenek a képernyők előtt. Az is előfordulhat, hogy a készülékek folyamatos használata miatt, gyakrabban kell pótolni az akkumulátorokat, a Lenovo Ideapad laptop akkumulátor vásárlása legegyszerűbben webáruházon keresztül oldható meg.

Akkor károsan hat a gyermeki agyra túl sok digitális eszköz?

A Lancet Child & Adolescent Health című szaklapban közölték a kutatás eredményét a szakértők, azzal a megállapítással, hogy mivel csak egy bizonyos időszakaszt vizsgáltak a gyerekeknél, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy agykárosító hatása lenne a képernyő hosszútávú bámulásának.

A felmérés nemcsak a gépezéssel töltött idő vizsgálatáról szólt, hanem az alvás, a mozgás és a számítógépes, tv-s világban töltött időről is. A tanulmány készítői a kognitív képességeket is tesztelték, a gyermekek gondolkodási és észlelési képességeit is. Az eredményeket aggasztónak találták, mert a gyerekeknek csak az 5%-a felel meg a kutatók által érvényes és ajánlott elveknek, a mozgással kapcsolatban.

A 9-11 óra alvás, az egy óra mozgás és a maximum két óra képernyő előtt ülés lenne az ajánlott, amivel szemben a gyerekek egy harmad része egyáltalán nem mozog, kevesebbet alszik és sokkal több időt tölt a képernyő előtt két óránál és ez bizony figyelmeztető.

A kutatásban részt vett átlagos gyerekek 3,6 órát töltenek a videojátékokkal, videókkal. Azok, akik két óránál kevesebbet töltenek ilyesmivel, azoknak a tesztjei 4 százalékkal jobb eredményt értek el a teszteken.

Összegezve

Igazán nem jutottunk megnyugtató eredményhez, mert nem biztos, hogy az a gyerek teljesít rosszabbul, aki több időt tölt a képernyő előtt, lehet, hogy aki amúgy is rosszabbul teljesít, hajlamosabb a neten lógni.

Kapcsolódó cikkek

Így hat a gyerekek agyára a számítógép

Így hat a gyerekek agyára a számítógép

Azt, hogy igazán hogy hat a számítógép a gyerekek agyára csak napjainkban kezd érdekessé válni, hiszen az évezred első évtizedében még ki sem fejlődött igazán ez a mostani digitális világ.